Kevättalvella aloin kummastelemaan Millin sangen tuhtia ulkomuotoa. Aivan kuin se olisi ollut tiineenä.
Meillä ei kuitenkaan ollut pukkia, eikä sellaisia löydy lähimainkaan. Kuittasin asian sillä, että
Milli oli käynyt luultavasti hotkaisemassa lampaidenkin ruoat mahaansa.
Milli oli käynyt luultavasti hotkaisemassa lampaidenkin ruoat mahaansa.
Alkukesästä yllätys oli suuri, kun Milli laihtui yhdessä yössä, tissit olivat täynnä maitoa ja alkoi kamala huutelu ympäriinsä. Päässäni alkoi raksuttaa ja ensimmäisenä mieleeni tuli koirani, joka ajoittain kärsii valeraskauksista. Ilman lihomisilmiötä tosin.
Aloin tutkimaan asiaa ja törmäsin asiaan nimeltä vesikohtu. Siinä vuohi ikäänkuin on tiineenä, mutta kilien sijasta kohtuun kehittyy pelkkää nestettä. Tämän "tiineyden" lopuksi vuohi sitten synnyttää pelkät sikiövedet ja kuvittelee saaneensa jälkeläisiä. Tila kehittyy joillekkin vuohille, mikäli ne ovat pitkään astuttamatta.
Minun kävi sääliksi Milliä, joka huuteli kiliensä perään ja yritti jopa saada minua etsimään olemattomia jälkeläisiään.
Samalla myös tajusin tilaisuuteni tulleen ja ryhdyin lypsyhommiin!
Jotkut vuohet myös rupeavat lypsämään ihan omia aikojaan. Näitä vuohia kutsutaan "neitsyt lypsäjiksi". Pääsääntöisesti kuitenkin vuohien on "kilisteltävä" eli saatava jälkeläisiä, jotta maidontuotanto alkaisi.
![]() |
Olen opettanut Millin hyppäämään lypsypöydälle lypsyä varten. |
Maidontuottajana vuohi eroaa esimerkiksi lehmästä siinä, ettei sen tarvitse tuottaa jälkeläisiä joka vuosi, jotta maidontulo jatkuisi. Vuohitilalla, josta Milli ja Melli ovat kotoisin, vuohet pyritään astuttamaan joka toinen vuosi.
Mutta kuulemma jotkut lypsävät kymmenenkin vuotta ilman välikilistelyjä.
![]() |
Valmiina lypsyyn! |
Lypsää voi monella tavalla. Jotkut lypsävät vuohen sivulta ja jotkut takaa. Jotkut pöydällä, jotkut maassa. Itse pidän helpoimpana ja kätevimpänä tapana lypsää niin, että vuohi seisoo pöydällä ja itse olen sen takana.
Lypsy aloitetaan pyyhkimällä vuohen utareet lämpimällä vedellä kostutetulla lypsypyyhkeellä. Lypsypyyhe voi olla mitä tahansa pehmeää ja helposti kuivuvaa materiaalia.
Utareet pyyhitään huolellisesti, ettei niihin jää likaa. Myös irtoroskat kannattaa tässä vaiheessa pudistella pois utareiden lähettyviltä, jollei halua löytää niitä lypsyastiastaan myöhemmin.
Lypsy aloitetaan tarttumalla vetimestä kiinni mahdollisimman korkealta. Peukalo puristetaan etusormen tyveen kiinni ja näin ikäänkuin lukitaan maito vetimeen, ettei se pääse virtaamaan takaisin utareeseen.

Seuraavaksi puristetaan loput sormet nyrkkiin lähtien ylimmästä sormesta niin, että maito pakottuu vetimessä alaspäin ja lopulta tulee vetimestä ulos.
Jos tuntee itsensä hyvin epävarmaksi, niin lypsyä voi harjoitella perinteisellä tavalla täyttämällä paksu kumihanska vedellä. Hanskan suu solmitaan ja sormenpään kohtiin tehdään neulalla reikä. Hanska ripustetaan roikkumaan ja sitten vain harjoittelemaan!
Aluksi otetaan ns. alkutipat, jotka kaadetaan pois. Itse annan ne vieressä kärkkyvälle koiralle. Alkutipoiksi riittää muutama suihkaus molemmista vetimistä. tällöin poistuu mahdollisesti vetimen suulla olleet liat ja bakteerit.
Aluksi voi harjotella lypsämällä toinen puoli utareesata kerrallaan, mutta myöhemmin kannattaa siiryä kahden käden tekniikkaan, jossa maito puristetaan vuoronperään ensin toisesta ja sitten toisesta vetimestä.
Tätä jatketaan niin kauan, kunnes utareen molemmat puoliskot ovat tyhjät. Joskus toisesta puoliskosta loppuu maito ennen toista.
Tämä on aivan normaalia ja silloin jatketaan lypsyä vain toiselta puolelta.
Tämä on aivan normaalia ja silloin jatketaan lypsyä vain toiselta puolelta.
Lypsyn jälkeen kiitän ja rapsutan vuohta.
Jää molemmille hyvä mieli.
Jää molemmille hyvä mieli.
Maito kaadetaan siivilän läpi säilytysastiaan heti lypsyn jälkeen ja siirretään jääkaappiin odottamaan käyttöä. Itse säilytän maitoa puolen litran pakastuspulloissa.
Pulloon kannattaa merkitä ajankohta jolloin maito on lypsetty. Maito säilyy jääkaapissa noin viikon, mikäli lämpötila on tarpeeksi alhainen ja lypsyhygieniasta ollaan tarkkoja. Itse pyrin käyttämään maidon kolmen päivän kuluessa lypsystä.
Vuohi lypsää keskimäärin noin 1-2 litraa päivässä. Itse pidän lähinnä omasta mielenkiinnosta kirjaa lypsymääristä. Milli lypsää päivässä 1,3 - 1,6 litraa. Lypsän kaksi kertaa päivässä. Aamulla ja illalla.
Kaiken päätteeksi on tärkeää pestä kaikki välineet huolella ja laittaa ne kuivumaan seuraavaa lypsykertaa varten.